

We vinden geen ruk meer uit
Volgens Philip Dröge lijkt het alsof we in een wonderlijke tijd leven vol technologische ontwikkelingen, maar worden er in werkelijkheid bar weinig nieuwe uitvindingen gedaan. ‘Als historici deze tijd ooit van een etiket gaan voorzien, zullen ze dit wellicht de doodse decennia noemen.’


Ramptoeristen op de pier na zinken SS Berlin
Spaanse autoriteiten waarschuwen dat ramptoeristen niet bij de bosbranden in het land moeten komen kijken. In 1907 kwamen veel Nederlanders bij een scheepsramp kijken.


Vergeet het Congres van Wenen
Beatrice de Graaf ergert zich in haar column aan de manier waarop het Congres van Wenen wordt gebruikt in discussies over Rusland.


Nederlandse hulp aan Oekraïne
De Nederlandse doopsgezinden steunden Oekraïners tijdens de hongersnood aan het begin van de twintigste eeuw, maar spekten daarmee ook de staatskas van Stalin.


De vloek van het scheepswrak
Toen duikers in 2014 een zeventiende-eeuwse jurk in het Palmhoutwrak bij Texel vonden, konden ze hun geluk niet op. Maar inmiddels is de magie van de jurk veranderd in een vloek.
Nieuwste berichten


VOC vernietigde op grote schaal bomen
In 1625 trok Herman van Speult, VOC-gouverneur van Ambon, met een vloot naar het Molukse schiereiland Hoamoal om bomen te vernielen. Zo’n 65.000 kruidnagelbomen moesten eraan geloven, omdat de VOC niet te spreken was over de opstelling van de bewoners. In later jaren zou de Compagnie dit soort vernielingen herhalen, vaak op grote schaal. Het…


Moeder van een gelynchte zoon
Emmett Till werd het symbool van lynchslachtoffers in Amerika. Dat kwam door zijn moeder. De Hollywoodfilm Till is een eerbetoon aan haar moed en geestkracht.


De ondergang van geuzenleider Lumey
Jarenlang streden Willem van Oranje en geuzenleider Lumey zij aan zij. Maar uiteindelijk zag Oranje zich genoodzaakt om zich van de bloeddorstige Lumey te ontdoen.


Ook in Zuid-Afrika klinkt roep om excuses
De Nederlandse excuses voor de slavernij in Suriname en de Caraïben versterken ook onder Zuid-Afrikaanse nazaten een verlangen naar genoegdoening.
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier Romeinen


De Grootste Wetgever
De basis van ons rechtssysteem ligt in het Romeinse recht. Nog steeds leren rechtenstudenten over deze erfenis van het oude Rome en elke keer dat een jurist naar een wetboek grijpt, is hij schatplichtig aan de Romeinse keizers. Dat geldt voor één keizer in het bijzonder: Justinianus I. In 528 stond keizer Justinianus voor de…


De slechtste keizer ooit
Soms hebben domme, incompetente bestuurders zelf niet door hoe onbekwaam ze zijn. De Romeinse keizer Heliogabalus was ook zo’n geval. Al snel na zijn aantreden in 218 wilde iedereen nog maar één ding: van hem af. Het zegt nogal wat, als je wordt gezien als de grootste aanfluiting voor het Romeinse keizerschap ooit. Was…


Hannibal aan de poorten
Hij was een groot veldheer en de gezworen vijand van Rome. Dankzij zijn tactisch inzicht verloren de Romeinen slag na slag. Maar het lukte de Carthaagse veldheer Hannibal niet zijn militaire successen om te zetten in de overwinning. Een man die de geschiedenis maakte Hannibal Lecter, alias Hannibal the Cannibal, is de hoofdfiguur in de…


Paaien, straffen en verwennen
Dat het Romeinse Rijk ooit heeft bestaan mag een wonder heten. En dat het eeuwenlang standhield is nog opmerkelijker. De Romeinen kregen het voor elkaar dankzij zes basisprincipes. Op papier was het Romeinse Rijk een onbestuurbaar drama: op het hoogtepunt een slordige 5 miljoen vierkante kilometer groot, bewoond door een veelheid aan volkeren, stammen en…

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.
Evenementen


Collegedag: De bezetting 1940-1945
Vier onderzoekers vertellen tijdens deze collegedag over hun meest recente ontdekkingen op het gebied van dwangarbeid, verraad en verzet.


Zevendaagse reis door de DDR
Reis met Maarten van Rossem en Willem Melching door de voormalige DDR en langs de Duits-Duitse grens.


Geschiedenis Festival
Op 7 oktober 2023 vindt de achtste editie van het Geschiedenis Festival plaats, een dag die de echte geschiedenisliefhebber niet mag missen!