Eindigt een oorlog altijd aan de onderhandelingstafel?
Uit Kiev en Moskou klinken voorzichtige geluiden over onderhandelingen. De afgelopen eeuwen eindigden de meeste conflicten aan de onderhandelingstafel, maar door de groeiende complexiteit van oorlogen wordt dat steeds zeldzamer, vertelt diplomaat en schrijver Benjamin Duerr.
De familie Assad heerste over Syrië met ijzeren vuist
In amper twee weken tijd hebben Syrische rebellen het dictatoriale regime van de Assads omvergeworpen. Hoe wisten de Assads de macht te grijpen? En waarom verloren ze die weer?
Notabelen wilden in 1851 goedkope woningen bouwen voor de arbeidersklasse
Minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer organiseert vandaag een ‘woontop’ om afspraken te maken over het terugdringen van de woningnood.
Bij vroegere rampen was er een enorme solidariteit onder burgers
Voor de slachtoffers van de explosie in een Haags flatgebouw is al een half miljoen euro ingezameld. In de negentiende eeuw zorgden rampen ook voor grote collectes.
Wilders brengt omstreden bezoek aan de Westelijke Jordaanoever
PVV-leider Geert Wilders is in Israël en wil daar een nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever bezoeken. Hoe ziet de geschiedenis van de West Bank eruit?
Nieuwste berichten
Wu Zetian was de machtigste vrouw van China
Wu Zetian is de enige vrouw die het tot keizer van China wist te schoppen. Ze gaf ook andere vrouwen de kans op te klimmen in openbare functies.
Terreur van kapo’s in Buchenwald
Hoe geraffineerd de naziterreur werkte, blijkt uit het zelfbestuur van gevangenen in de concentratiekampen.
The New Year That Never Came: angst in Roemenië
De film ‘The New Year That Never Came’ toont de verlammende angst in Roemenië tijdens de laatste dagen van het Ceaușescu-regime.
‘Zwaar bewapende agenten schoten op ons’
Jan van der Putten werd tijdens zijn werk als verslaggever geconfronteerd met een universeel verschijnsel: ‘Vaak geeft grof geweld de doorslag, niet de rede.’
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier Israël en de Palestijnen
Israël heeft Hamas lang gedoogd
Israël herdenkt de aanslagen van een jaar geleden. De voorloper van Hamas, de Palestijnse Moslimbroederschap, was in de jaren vijftig en zestig nog niet bezig met een strijd tegen Jeruzalem.
Het verdrag van Sykes-Picot
Het is een van de meest gehate akkoorden ter wereld: het Verdrag van Sykes-Picot uit 1916, waarmee de Fransen en de Engelsen hun invloedssferen in het Midden-Oosten bepaalden.
Agenten van de Mossad deinzen nergens voor terug
Vermoedelijk zat de Israëlische geheime dienst achter de ontplofte piepers in Libanon. In 1972 lieten Mossad-agenten al eens een telefoon ontploffen om een vijand uit de weg te ruimen.
De Palestijnse kant van het verhaal
Noorwegen, Spanje en Ierland gaan de Palestijnse staat erkennen. In zijn nieuwste boek beschrijft historicus Rashid Kalidi het Israëlisch-Palestijnse conflict vanuit het perspectief van de Palestijnen.
Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Bestel nu Historisch Nieuwsblad met korting!
Evenementen
8-daagse reis: van Gdansk tot Vilnius
Reis mee naar Noord-Polen en Litouwen en leer meer over de bewogen geschiedenis van het Pools-Litouwse Gemenebest.
Reis naar Indonesië: Java in historisch perspectief
Reis mee naar Java, waar we op zoek gaan naar resten van het verleden, en daarbij vooral kijken naar het Indonesië van nu.
7-daagse reis: Sarajevo, tussen Oost en West
Reis mee door de vele lagen van de geschiedenis van Sarajevo.