

De Indonesische Asterix en Obelix
Eind november verschijnt De legende van Vleermuisvechter, een vertaling van een Indonesisch stripverhaal uit 1990. In deze satirische comic strijden Indonesische vrijheidsstrijders tegen de VOC. De helden van het verhaal lijken op de Gallische stripfiguren Asterix en Obelix, maar in plaats van de Romeinen nemen zij het op tegen de Nederlanders.


Links zit in verdomhoek, zoals ooit liberalen
Progressieven hebben nu dezelfde positie als liberalen honderd jaar geleden, schrijft historicus Koen Vossen. En net als toen keren sommigen zich wrokkig af van het ‘domme kiezersvolk’.


Hoe Java werd onderworpen
Een sabel van de Indonesische verzetsheld Diponegoro is teruggevonden in Paleis het Loo. Diponegoro kwam in 1825 in opstand tegen het Nederlands bestuur.


Winteroorlog: guerrilla in de sneeuw
Finland heeft zijn grens met Rusland afgesloten. In de winter van 1939 dachten de Russen dat ze hun buren snel konden overrompelen, maar dat mislukte.


De wonderlijke carrière van Juan Perón
De extreem-rechtse kandidaat Javier Milei heeft de Argentijnse presidentsverkiezingen gewonnen. In de jaren veertig greep een andere populistische Argentijn er de macht: Juan Perón.
Nieuwste berichten


Hoog spel van de hartenkoningin
Elizabeth Stuart woonde veertig jaar in ballingschap in de Nederlandse Republiek. Al die tijd probeerde ze het land van haar man terug te krijgen.


De revolutie van het cassettebandje
Illegaal gekopieerde en verspreide cassettebandjes konden een boodschap van vrijheid verspreiden, maar ook van haat en geweld.


Chillen in het kantoor van Churchill
Slapen op historische plekken heeft iets magisch. ‘Het is de opwinding om je ogen te mogen sluiten daar waar ooit de verhalen van deze wereld zijn geschreven.’


‘Het was alsof ik Julius Caesar aankeek’
Tom Buijtendorp bekeek het dodenmasker van Julius Caesar. ‘De verdikking in Caesars schedel was het gevolg van een zware bevalling.’
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier populisme


Boer Koekoek tegen de Haagse kaasstolp
In de jaren zestig speelde Boer Koekoek met zijn Boerenpartij handig in op de afkeer van de Haagse kaasstolp onder veel gewone kiezers.


De eerste populistische president van Amerika
In 2016 betrad Donald Trump het Witte Huis met dezelfde belofte als Andrew Jackson in 1829: de elite moest plaatsmaken voor een man van het volk.


Huey Long: kampioen van de gewone man
Politicus Huey Long kwam in de jaren dertig op voor arme Amerikanen, wit of zwart. Dat maakte hem tot een bedreiging van de gevestigde orde.


Julius Caesar: de machtsgreep van een populist
Nooit meer een alleenheerser: op die dure eed was de Romeinse republiek gebouwd. Toch greep Julius Caesar in 49 v.Chr. met verbluffend gemak de macht.
Ontdek dossiers

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.