

Ongebreidelde exploitatie van de aarde veroorzaakte talloze natuurrampen
De laatste jaren verschijnen er veel boeken die de wisselwerking tussen mens en natuur laten zien. Zo schreef Peter Frankopan een imponerend overzicht van natuurrampen en desastreus optreden van de mens, dat leidde tot erosie, overstromingen en hongersnoden. En toont Amitav Ghosh de ecologische gevolgen van de ‘VOC-mentaliteit’ op de Banda-eilanden.


De KLM is een dure trots
KLM houdt zich niet aan de voorwaarden voor de miljardensteun die het kreeg tijdens de coronacrisis. Waarom wil Den Haag de KLM al een eeuw lang kostte wat het kost overeind houden?


Waarom volgde de BVD mijn oom George?
Philip Dröge vond zijn oom terug in de archieven van de BVD. ‘Wat had mijn achteroom in hemelsnaam op zijn kerfstok, dat de polderspionnen hem in de gaten hielden?’


De zorg voor ouderen in de Middeleeuwen
De Eerste Kamer stemt in met de nieuwe pensioenwet. In de late Middeleeuwen konden hulpbehoevende ouderen terecht in een gasthuis. Als ze tenminste geld hadden om zich in de kopen.


‘King was veel ruimdenkender dan we dachten’
In 1965 gaf Martin Luther King een beroemd interview, waarin hij kritische uitspraken deed over Malcolm X. Maar King had meer respect voor hem dan het interview doet vermoeden.
Nieuwste berichten


Jill Lepore: ‘Kolonisten waren constant bang voor hun slaven’
De Amerikaanse historicus Jill Lepore onderzocht een vermeend complot van slaven in achttiende-eeuws New York.


‘Auto’s roepen gevoelens van macht, lust en status op’
Peter Giesen: ‘Ik begreep: dit is wat de auto voor veel mensen heeft betekend, een enorme verbreding van de mentale horizon.’


De Rode Broedertwist tussen China en de Sovjet-Unie
Na WOII hielp de Sovjet-Unie bij de opbouw van de Volksrepubliek China. Maar de kameraadschappelijkheid verzuurde al snel.


532 Franse woorden geleend
Het Nederlands barst van de woorden met een Franse oorsprong. Vooral in de zestiende eeuw haalden sprekers van het Nederlands veel woorden uit het Frans.
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier de Verenigde Staten


De Paniek van 1873 veranderde Amerika
Na het faillissement van Silicon Valley Bank houden de financiële markten hun adem in. In 1873 ontstond er paniek toek Amerika’s beroemdste bank Jay Cooke & Company de deuren sloot.


De populistische People’s Party
Ron DeSantis wil meedoen aan de presidentsverkiezingen. Met de Amerikaanse grondlegger van het populisme, de People’s Party, heeft de Republikein weinig gemeen.


Hoe Reagan het Iran-Contra-schandaal overleefde
Tijdens het presidentschap van Ronald Reagan bleek dat hoge ambtenaren waren betrokken bij de verkoop van wapens aan Iran. Met de opbrengst wilden ze rechtse rebellen in Nicaragua financieren. Wat wist Reagan er zelf van? En was hij wel zo onschuldig als hij zich voordeed? Het is eigenlijk merkwaardig dat over de Iran-Contra-affaire nog steeds…


Politieke rechters
Als Amerika diep verdeeld is over een onderwerp, komt dat uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terecht. Of het nu gaat om het homohuwelijk, abortus of racisme, steeds moet het Hof de knoop doorhakken. Hoe kon de rechterlijke macht zo’n belangrijke politieke rol krijgen? Van de Founding Fathers, de mannen die Amerika vormgaven, is John Marshall (1755-1835)…
Ontdek dossiers

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.
Evenementen


Geschiedenis Festival
Op 7 oktober 2023 vindt de achtste editie van het Geschiedenis Festival plaats, een dag die de echte geschiedenisliefhebber niet mag missen!


Collegedag: De Bataafs-Franse Tijd
Vier specialisten nemen u mee naar de dramatische tijd van de Bataafse Republiek en de Franse heerschappij (1795-1813).


Vijfdaagse reis – de Spaanse burgeroorlog
Reis met Willem Melching naar het Spanje van de burgeroorlog. Bezoek overblijfselen en monumenten, van de Guernica tot de bunkers in Parque Oeste.