

‘Het water klotste twee meter hoog tegen het raam aan’
Zeventig jaar geleden werd Nederland getroffen door de Watersnoodramp. Lijntje de Wit onderging de ramp als dertienjarig meisje in West-Brabant en vertelt erover. ‘Dat weekend kwam er een einde aan mijn kindertijd.’


Chatbot kan nog geen geschiedenis schrijven
Kan ChatGPT historici helpen bij hun werk? ‘Voorlopig kun je beter een Wikipedia-pagina lezen, daar leer je meer van.’


Zwaaien met een besmette vlag
België hing bij een bezoek van Rutte de Nederlandse vlag ondersteboven en toonde in een filmpje per ongeluk de Prinsenvlag. Door associaties met de NSB is dat een omstreden symbool geworden.


Hitler was het product van de Weimarrepubliek
De laatste tijd wordt er meer aandacht besteed aan de positieve kanten van de Weimarrepubliek: Hitlers machtsovername was niet onvermijdelijk. Waarom ging het dan toch mis?


Nieuwe activisten leren van oude
Leden van Extinction Rebellion zijn opgepakt op verdenking van opruiing. Eva Rovers constateert dat de huidige activisten leren van het verleden.
Nieuwste berichten


Smyrna veranderde in een inferno
De Anatolische havenstad Smyrna – of Izmir – was in september 1922 strijdtoneel in de Grieks-Turkse Oorlog.


Alle kennis kwam samen in Leiden
De universiteit van Leiden trok in de zestiende eeuw veel creatieve geesten en hielp bij de wederopbouw van de stad.


Vegetariër in de negentiende eeuw: een menu zonder dierenleed
In de loop van de negentiende eeuw kregen politici, activisten en schrijvers oog voor dieren. Ze besloten hen niet langer op te eten.


Olga van Kiev: een wrede heilige
Olga was de eerste heerser van het Kievse Rijk die zich bekeerde tot het christendom. Maar ze is misschien nog bekender vanwege haar wraakacties.
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier Middeleeuwen


1453: de val van Constantinopel
De verovering van Constantinopel door de Ottomanen, op 29 mei 1453, is dankzij historische mythes van zowel christenen als moslims de geschiedenisboekjes in gegaan als een gebeurtenis van groot belang. Ze zou het begin inluiden van ‘de Nieuwe Tijd’. Maar in werkelijkheid was ‘1453’ geen wereldschokkend evenement. In 1953 werd de val van de Byzantijnse…


Het gevecht van koning Jan
Dan Jones beschrijft in een meeslepende stijl hoe de Engelse burgeroorlog zich in 1215 voltrok en wie vooral de klos waren: de gewone mensen.


Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431)
Op haar dertiende hoort een arm herdersmeisje voor het eerst stemmen in haar hoofd. Ze moet haar diensten aanbieden aan de Franse kroonprins, zeggen ze, en strijden tegen de Engelsen. Met de hulp van Jeanne d’Arc wordt de prins gekroond tot koning Karel VII van Frankrijk. Maar als zij uiteindelijk gearresteerd wordt, is hij daar…


Op reis door middeleeuws Brabant
Hoe reisde een middeleeuwer van Breda naar Münster en hoeveel tijd kostte dat? Het antwoord op die vragen is te vinden in een historische online routeplanner. Onderzoekers van Europese universiteiten zijn bezig de Noord-Europese routes van 1350 tot 1650 in kaart te brengen. Inmiddels doet ook Brabant daaraan mee. Lokale historici verbeteren de kaart en…

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.
Evenementen


Zevendaagse reis door de DDR
Reis met Maarten van Rossem en Willem Melching door de voormalige DDR en langs de Duits-Duitse grens.


Geschiedenis Festival
Op 7 oktober 2023 vindt de achtste editie van het Geschiedenis Festival plaats, een dag die de echte geschiedenisliefhebber niet mag missen!


Vijfdaagse reis – de Spaanse burgeroorlog
Reis met Willem Melching naar het Spanje van de burgeroorlog. Bezoek overblijfselen en monumenten, van de Guernica tot de bunkers in Parque Oeste.