• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  50.000 Nederlandse liederen online

  Bronnen door Eric Hennekam

  Vandaag  komen 50.000 Nederlandse liedteksten online. Het zijn volksliederen, geuzenliederen, psalmen en kerstliederen, marktzangen, zeemansliederen, kinderliedjes en nog veel meer traditionele liederen van voor het jaar 1900. Aan de digitalisering is vijf jaar gewerkt. In het project werkten samen de Universiteit Utrecht, het Meertens Instituut van de KNAW en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Het project is grotendeels gefinancierd vanuit het programma Investeringen NWO-middelgroot.

  De 50.000 liedteksten worden toegankelijk gemaakt via de website van de Nederlandse Liederenbank en van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Tussen de beide websites zijn links aangebracht, zodat per lied een maximum aan relevante informatie beschikbaar is, zoals over melodieën, tekstvarianten, auteurs, uitgevers en het onderzoek dat eerder naar deze liederen gedaan is. Ook is een groot aantal scans van oorspronkelijke liedbundels opgenomen (onder meer door de medewerking van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag). En er zijn twee extra’s. De eerste is een Literaire canon van het Nederlandse lied, waarvan de liedjes ook zijn te horen als klinkende muziek. De tweede is een genre-paneel, waarmee met één druk op de knop alle sinterklaasliederen, geuzenliederen, erotische liederen en nog veel meer soorten liederen kunnen worden bekeken.
  (bron: NWO, 19 juni 2014)


  Afbeelding: k Heb geen leven / Sinds ik je zag (Ik heb geen leven / Sinds ik je zag). Bron: Lbl MI Wouters 341 (liedtekst), Wouters/Moormann, Meertens Instituut, Amsterdam.