• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  10 weetjes over Filips II

  Maak kennis met Filips II: koning van een rijk waar de zon nooit onderging, bemoeial eerste klas en verzamelaar van lijken.


  1. Filips viel zijn ministers voortdurend lastig met triviale vraagstukken, zoals: moest een Moorse jongen die beweerde dat hij water kon opsporen door middel van waarzeggerij naar het Pardo-paleis gaan, waar de tuinen geïrrigeerd moesten worden? Waar moesten de toiletten voor het keukenpersoneel worden geplaatst?
    

  2. Filips had in 1571 een volstrekt onrealistisch plan om koningin Elizabeth van Engeland te doden. ‘Het nieuws dat de koningin van dit plan op de hoogte was temperde zijn enthousiasme nauwelijks’, noteerde jurist  Martín de Velasco in zijn dagboek.
    

  3. Filips speelde ‘pelota’, een vroege vorm van tennis.
    

  4. Filips trouwde met Maria Manuela van Portugal, de dochter van de zus van Karel V en de broer van Karels vrouw Isabella. Maria Manuela was dus aan beide kanten Filips’ volle nicht.
    

  5. Filips maakte in 1549 een rondreis door de Nederlanden. Veel edelen die later hoofdrolspelers zouden worden in de Nederlandse Opstand reisden met hem mee: Willem van Oranje, de graven van Egmond en Hoorn, de hertog van Alva, en Antoine de Granvelle.
    

  6. Na de eerste ontmoeting tussen Filips II en zijn nieuwe vrouw Maria Tudor, koningin van Engeland en Ierland, zei Filips: ‘De koningin is een erg goed schepsel, zij het wat ouder dan ons verteld was’. Maria Tudor was 37 jaar.
    

  7. Filips verzamelde relieken. In dertig jaar verzamelde hij 12 complete lichamen, 144 hoofden en 306 ledematen van heiligen. Filips schreef zelf de etiketten.
    

  8. Filips liet een dierentuin aanleggen met olifanten, neushoorns en leeuwen. Op een dag ontsnapte een leeuw en beet deze bijna een hoveling dood terwijl de koninklijke familie toekeek.
    

  9. Filips droeg een leesbril, maar niet van harte: ‘Mijn gezichtsvermogen is niet zo goed als het geweest is om in een koets iets te lezen. Ik schaam mij om een bril te dragen’.
    

  10. Filips hield van dwergen. Zijn persoonlijke dwerg, Magdalena Ruiz, ging over met hem naartoe. Magdalena had epileptische aanvallen, werd dronken en schrokte eten (vooral aardbeien) naar binnen tot ze moest overgeven, dit alles ter vermaak van de koning.


  Wilt u nog meer weten over Filips II? Bestel dan nu de uitgebreide biografie van Geoffrey Parker in onze webshop.